«Που οφείλεται η βραχνάδα στη φωνή μου;»

60566977

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο βραχνάδα ή τραχύτητα, για να περιγράψουν μια ποιότητα φωνής, η οποία αποκλίνει αξιοσημείωτα από το φυσιολογικό. Η βραχνή ή τραχιά φωνή χαρακτηρίζεται από έλλειψη καθαρότητας, αυξημένο θόρυβο και δυσαρμονία.

Η βραχνάδα αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά συμπτώματα μιας διαταραχής φωνής και γίνεται αντιληπτή τόσο από το ίδιο το άτομο που την παράγει, όσο και από τον περίγυρό του. Συχνά, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • φωνητική κόπωση
  • πιεσμένη παραγωγή φωνής
  • αίσθημα πόνου και άλλων σωματικών ενδείξεων
  • αίσθηση κνησμού, γδαρσίματος ή καύσου
  • εκτεταμένο καθάρισμα της φωνής.

Επομένως, η βραχνάδα- τραχύτητα αποτελεί ένδειξη της ύπαρξης μιας διαταραχής φώνησης, αλλά όχι την αιτία του προβλήματος, την οποία θα επεξηγήσουμε παρακάτω.

Η φωνή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της μοναδικής ανθρώπινης ιδιότητας, γνωστή ως ομιλία. Η βασικότερη πηγή ήχου για την ομιλία, την οποία στεγάζει ο λάρυγγας, είναι οι φωνητικές χορδές. Ο αέρας από τους πνεύμονες διέρχεται στο λάρυγγα, στον οποίο βρίσκονται οι γνήσιες φωνητικές χορδές, οι οποίες προσάγονται και δονούνται δημιουργώντας έναν τόνο. Κατόπιν, ο τόνος αυτός τροποποιείται από το φάρυγγα και τους αρθρωτές (υπερώα, χείλη, γλώσσα), δημιουργώντας τους ήχους της ομιλίας.

Η αβίαστη και άνετη ομιλία, προϋποθέτει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, κατά την οποία παράγεται ο κάθε ήχος, οι φωνητικές χορδές προσάγονται και δονούνται σε μέση θέση και η ταλάντωση- δόνηση τους είναι ρυθμική και ελεύθερη από κάθε πίεση. Επιπλέον, τα φαρυγγικά τοιχώματα πρέπει να είναι σε φυσική ηρεμία.

Όταν επιτυγχάνεται ήρεμα και χωρίς μυϊκό κόπο η παραπάνω διαδικασία, το αποτέλεσμα είναι μια άνετη φωνή και καθαρή από βραχνάδα.

Αντίθετα, η ύπαρξη μιας μάζας στη βλεννογόνο των φωνητικών χορδών (όπως οίδημα, όζος - κάλος, πολύποδας) ή η μη επαρκής σύγκλιση των φωνητικών χορδών (όπως παρέσεις των φωνητικών χορδών, έμπνοη φώνηση) ή υπερβολική πίεση των υπερλαρυγγικών κοιλοτήτων, έχει ως αποτέλεσμα την αναταραχή στη συμπεριφορά της δόνησης και στην περιοδικότητα του σήματος, δημιουργώντας κάποιον βαθμό αντιληπτής βραχνάδας - τραχύτητας.

Μερικές από τις διαταραχές με τις οποίες σχετίζεται η ύπαρξη της βραχνάδας είναι οι εξής:

  • Όζοι (κάλοι)
  • Οίδημα
  • Πολύποδες
  • Παρέσεις φωνητικών χορδών
  • Ανεπαρκής σύγκλιση των φωνητικών χορδών
  • Κακή χρήση φωνής

Αν εσείς ακούτε κάποιο βαθμό βραχνάδας ή έχετε κάποια λειτουργική ή οργανική δυσλειτουργία στη διαδικασία της φώνησης, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε λογοθεραπευτή για φωνοθεραπεία. Στόχος της φωνοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η επαναφορά της υγιούς και αβίαστης παραγωγής φωνής και της αποδοτικότερης χρήσης της.

  Επιμέλεια άρθρου: Κοντογεωργίου Μαριάνθη, Λογοθεραπεύτρια- Φωνοθεραπεύτρια- Επιστημονική Υπεύθυνος Λογοθεραπείας στο Παιδικό Εργαστήρι Περιστερίου.   Πηγές: Colton, H.R. CASPER, J.K. Leonard, R. (2015). ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΦΩΝΗΣΗΣ. Διαφορική Διάγνωση Προβλημάτων Φωνής ΑΘΗΝΑ: GOTSIS (σ. 47, 54- 57, 91- 95). AnatomyZone (2012). https://anatomyzone.com/neck/larynx/muscles-of-the-larynx/ AnatomyZone (2011). https://anatomyzone.com/head/oral-cavity/tongue-muscles-and-the-hyoid-bone/